dissabte, 12 de març del 2011

Gofres berlineses

Després d'aproximadament un any puc fer una petita guia de bones cafeteries de Berlín on es poden menjar gofres. No és fàcil desafiar les calories que la gofra aporta al meu cos esvèltic, però tot sigui en pro del més estricte sentit periodístic de cronista gastronòmica. Un sacrifici, però, que costa molt menys de fer a ple hivern, quan qualsevol excusa és bona per entrar a un d'aquests magnífics cafès i posar-se fins al cul de xocolata amb ben pocs remordiments. Comencem, doncs.






Schönes Café (Dieffenbachstr. 54)


Com el seu nom indica, és un lloc preciós, a la barriada de Grafe Kiez, una de les parts més cuques de Kreuzberg, entre la frontera amb Neukölln i el Landwehrkanal. És molt petit però bufó, i a banda de gofres molt bones, també tenen una pila de varietats de Heisse Schokolade i sucs, així que no hi ha excusa. Ah, i els pastissos també són d'allò més variats, fins i tot, si algun client té una recepta de pastís que no té temps, ganes, o valor, de provar de fer, els la pot portar i ells s'encarreguen de preparar-lo!


Cassonade (Oranienstr. 199)


Sense moure'ns de Kreuzberg, però aquesta vegada a la seva part més "turística", trobem el Cassonade. És també un establiment molt petit, portat per una noia belga. Així, a banda de dos tipus de gofres, les típiques quadrades i les que m'agraden a mi, amb forma de flor, també s'hi poden trobar creps.



Glücklich am Park (Kastanienallee, 54)

Per alguna raó que desconec els locals de gofres estan condemnats a ser petits com una puça. Aquest no és una excepció. El trobarem una bonica cantonada de Prenzlauerberg, al començament de Kastanienallee. També hi fan gelats molt bons, i és el primer lloc on vaig tastar el famós Ovomaltine, un "cacaolat" alemany (de fet, suís) que porta més malta que xocolata, i recorda les farinetes dels nens petits, però que a mi m'agrada molt. Com a curiositat, i encara no he esbrinat el perquè, a aquesta cafeteria també hi venen roba de segona mà, és a dir que és mig botiga de roba, mig cafeteria. Ah, i les gofres són les més grans que he tastat a Berlín.

Eiscafé Schmidt (Knesebeckstr. 27)

El barri de Charlotemburg es caracteritza per ser a l'oest de la ciutat. Això vol dir dues coses: una, que em cau més lluny de casa, i la segona, que és normalment més car. De totes maneres, aquest cafè és a tocar de Savignyplatz, una de les zones més maques, per no dir la més maca, de l'antic oest. L'Eiscafé Schmidt tanca a les 7 de la tarda, però a partir de les 6 ja no hi ha ningú, i les cambreres comencen a recollir. Per contra, el diumenge al matí hi ha força ambient. Això sí, majoritàriament dones grans. A la cafeteria hi ha una carta d'esmorzars complertíssima i les parets estan folrades de llibres, cosa que li dóna un aire intel·lectual molt interessant. Si a la fotografia diu "direkt im Centrum" és perquè les generacions d'abans de la caiguda del mur, encara veuen Savigny Platz com el centre de la ciutat per bé que actualment, el centre cau bastant lluny d'aquesta zona.

Fläming Herzen (paradeta mòbil, però dissabtes al matí a Chamissoplatz)

Herzen és "cors" i fläming es refereix a una regió al sud de Berlín, així que hem de suposar que la propietària d'aquesta carreta de gofres prové d'aquesta zona. El que encara no he pogut aclarir si aquest nom "fläming" té alguna cosa a veure amb els flamencs belgues. Segons la viquipèdia francesa sí, però no sé si refiar-me'n gaire  d'aquests, quan parlen de cultures que no són la seva, hehe. El cas és que aquesta caseta mòbil l'he vist molts dissabtes al matí al mercat ecològic de Chamissoplatz, un mercat molt recomanable, per cert, i que cau molt a prop de casa.

Aquests són els llocs que més m'han agradat on he tastat gofres a Berlín, però penso seguir la tasca per tal de completar la investigació. Després de tot plegat, només una observació... per què no donen ganivets quan se serveix la gofra?? trobo que és molt incòmode haver-la de tallar només amb la cullereta i la forquilla. Que se l'apuntin, aquesta.

1 comentari:

marta bravo ha dit...

Gracies per la info Laia, d'aqui una setmana vaig a Berlin i ja tinc gana precoç! Schokolade!!
x
Marta Bravo